Kamperen in je blootje - op een nat. camping in Frankrijk


Rendering Error in layout Widget/Social: Call to a member function exists() on null. Please enable debug mode for more information.
  • Adminuser
  • Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Meer
1 jaar 3 maanden geleden #378 door Adminuser
Door Simone Philips.

Naakt op vakantie? 
Dat gebeurt veel vaker dan u denkt. Zo brengen maar liefst 2 miljoen mensen jaarlijks een naturistische vakantie in Frankrijk door, waarvan zo'n 800.000 Nederlanders. Bijna de helft dus. En daarbij is de naturistencamping dan weer favoriet. We bezochten camping Heliomonde, vlak bij Parijs. Heliomonde is een prima tussenstop op weg naar het zuiden, maar ook dé uitvalsbasis voor mensen die graag in de buurt van Parijs willen kamperen. Die stad is met de regionale trein, de RER, gemakkelijk te bereiken; binnen een uur ben je in het centrum. De camping zelf is een oase van rust. Ze ligt verscholen in een park van 47 hectare met schaduwrijke paadjes waar je herten, konijnen en eekhoorns tegenkomt. Verder is de camping van alle gemakken voorzien. Het enige opvallende is dat iedereen ongekleed is. Er wordt bijvoorbeeld getennist door mannen met alleen schoenen en sokken aan. Het restaurant zit bomvol met mensen die poedelnaakt op een handdoek zitten. En uiteraard is het niet toegestaan om in een badpak te gaan zwemmen. In het begin moeten we erg wennen aan al dat bloot. Maar het is eigenlijk precies hetzelfde als in de sauna: dat voelt in eerste instantie toch ook altijd wat ongemakkelijk.

Lastige vragen
Lang niet iedereen vertelt aan vrienden en familie dat hij of zij de vakantie naturistisch doorbrengt: het leidt toch soms tot besmuikt gelach en lastige vragen. Jacqueline Weeling (49) uit Almere herkent dit maar al te goed. Zij brengt samen met haar vriend Jeroen Deben (43) een paar dagen op Heliomare door. "We waren bewust op zoek naar een camping waar je binnen een paar uur naar toe rijdt", vertelt Jeroen, die al zijn hele leven naturistisch kampeert. Voor Jacqueline is het pas de derde keer. "Ik moet er elke keer weer aan wennen", vertelt ze. "Vooral aan het gevoel dat je in je blootje beweegt. Ik doe eigenlijk ook altijd wel een pareo om als ik naar de winkel of de toiletten loop. Helemaal naakt zijn vind ik toch niet zo heel prettig." Voor Jeroen is het bloot zijn niet het allerbelangrijkst waarom hij steeds voor een naturistencamping kiest. "Het grootste voordeel is dat er over het algemeen op dit soort terreinen géén aso's komen. Geen harde muziek, geen gillende kinderen, geen blaffende honden, gewoon rust. Heerlijk."

Strenge regels
Dat klopt. De regels zijn dan ook best streng. Er mag een heleboel niet. Piercings zijn bijvoorbeeld verboden, evenals gewenste en ongewenste intimiteiten. Zelfs zoenen in het zwembad mag niet. En je kunt ook niet met je telefoon of iPad in een openbare ruimte vertoeven, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat er foto's worden gemaakt. En om de veiligheid te waarborgen, worden alleenstaande mannen ook van de camping geweerd. Maar de belangrijkste regel is dat naakt zijn - mits de weersomstandigheden het toelaten - absoluut verplicht is. Voor onszelf is het trouwens alweer even geleden dat we voor het laatst een naturistencamping bezochten. Ooit belandden we bij toeval op eentje in Kroatië. Op de 'textielcamping' of de 'klerecamping', zoals veel naturisten de gewone camping noemen waar wijzelf bivakkeerden, kon ons zoontje alleen via een steile trap de zee in, terwijl de naastgelegen naturistencamping een aflopend strand had. En na even te moeten wennen aan al die blote billen en borsten, beviel het ons daar eigenlijk uitstekend. Het was er schoon, rustig en we ontmoetten er veel vriendelijke mensen. Kortom: we gingen de jaren daarna vaker. Niet omdat we nu van die enorme naaktlopers zijn, maar omdat het sfeertje ons aanstond. Toen onze kinderen eenmaal in de puberteit kwamen, vonden ze het verplichte naakt zijn helemaal niet leuk meer en gingen we naar andere bestemmingen. Tot we besloten om met z'n tweetjes een lang weekend naar Parijs te gaan en toen toch maar weer eens voor een naaktcamping kozen. We hadden dat trouwens best eerder kunnen doen: op Heliomonde mogen jongeren - en alleen die - best een zwembroek aan.

Pubers
"Gelukkig maar", vindt Daphne Wolters (45) uit Leiden. Zij is hier samen met haar kinderen Jet (17) en Klaas (16) en haar vriend Fred (50) met zijn zoon Lucas (17). Fred en Lucas gaan al jaren naturistisch kamperen, voor Daphne en haar kroost is het ook pas de derde keer. Ze hebben net tweeënhalve week aan de Franse kust doorgebracht en blijven nu een paar dagen op Heliomonde zodat ze ook Parijs en Versailles kunnen bezoeken. "Niet elke camping is zo tolerant voor pubers. Maar ik kan me voorstellen dat zij zich op deze leeftijd toch het liefst bedekken." Fred is ooit bij toeval op een naturistencamping beland en sinds die tijd wil hij niet anders meer. 
"Het is veel makkelijker met douchen. Je hoeft je niet in een piepklein hokje aan te kleden. En er komt een ander slag mensen dan op 'gewone' campings. Socialer. Er wordt bijvoorbeeld zelden iets gestolen." Ook zoon Lucas doet er niet moeilijk over: "De sfeer is vaak heel relaxed en ik ontmoet meestal veel leuke andere jongeren. Prima." De kinderen van Daphne zijn wat minder enthousiast. 
Zo zegt Klaas dat hij, als hij later zelf op vakantie gaat, zeker niet naar een naturistenterrein zal gaan. En dat hij er op school niet graag over praat, "want dan gaan ze lachen".
 
Sauna
"Ach", zegt Lucas, "dan lach je toch mee! "Maar Daphne valt haar zoon bij: "Soms reageren mensen echt raar als je het vertelt. Alsof het iets seksueels betreft of zo. Maar naturisme en seks hebben helemaal niets met elkaar te maken. Als je zegt dat je een dagje naar de sauna gaat, wordt dat toch ook normaal gevonden?" Omdat het heerlijk weer is, komen we nauwelijks van de camping af. We gaan natuurlijk een dagje naar Parijs en bezoeken het nabijgelegen stadje Rambouillet (met een prachtig kasteel), maar verder doen we niet zo heel veel. Het restaurant, dat van 8 tot 23 uur is geopend, serveert heerlijke pizza's en maaltijden tussen de 9 en 14 euro, in het zwembad is het prima vertoeven en in de omgeving kun je volop hardlopen, wandelen en fietsen. En om al dat heerlijke eten (plus de bijbehorende wijn) te compenseren, worden er allerlei sportieve activiteiten georganiseerd, zoals yoga, aquagym en steps. Daar ontmoeten we Jur (65) en José (61) Derksen uit Rheden, die nogal sportief zijn aangelegd. José zwemt elke dag, tennist en fietst, Jur loopt hard en maakt dagelijks gebruik van de fitnesstoestellen. (met een broek aan) Jur en José kamperen al veertig jaar naturistisch, vroeger met de kinderen en nu alweer jarenlang samen. "Heliomonde is een heerlijke camping", zegt José. "Maar zes uurtjes rijden en toch écht Frans. We zijn hier nu al twee weken en plakken er waarschijnlijk nog wel een week aan vast."

Volkomen open
En in tegenstelling tot veel anderen zijn ze tegen vrienden en collega's volkomen open over hun favoriete manier van vakantie vieren. "Het enige dat wit is, is de huid onder mijn trouwring", lacht José. En Jur: "Textielcampings vind ik verschrikkelijk. We hebben het vorig jaar met vrienden nog een weekend gedaan. Moest ik met 30 graden eerst een broek en shirt aan voor ik de caravan kon opengooien. 
Vreselijk. Het geeft me juist het ultieme gevoel van vrijheid dat ik hier 's morgens naakt de deur kan uitstappen. Je laat met het uitdoen van je kleding je dagelijkse besognes letterlijk los." "En iedereen is gelijk", vult zijn vrouw aan. "Je kijkt toch anders naar iemand als hij een korte broek of een driedelig pak aanheeft. Hier beoordeel je niemand op zijn kleding. Dat vind ik heel prettig. 
Ik zou nooit meer op een andere manier op vakantie willen!" Zelf zijn we er na dit weekend nog niet helemaal uit. Kiezen we de volgende keer ook weer voor een naturistische vakantie of blijven de kleren aan? Feit is dat we hier wel een paar heel plezierige dagen hebben doorgebracht!

Reiswijzer
Heliomonde ligt op ongeveer 600 kilometer van Utrecht en is daarom een prima tussenstop voor reizen naar Zuid-Frankrijk. Voor uitstapjes naar Parijs en Versailles is deze camping ook ideaal; u kunt uw auto gratis parkeren in het dorpje Saint Cheron waarvandaan elk uur een RER-trein naar het centrum van Parijs vertrekt. Voor € 16,60 koopt u een gecombineerd metro- en treinkaartje waarmee u een hele dag onbeperkt kunt reizen.

Heliomonde
Camping Heliomonde heeft 90 standplaatsen en 28 accommodaties te huur en is het hele jaar door geopend. Tijdens de zomervakantie worden er allerlei activiteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar georganiseerd. Voor oudere kinderen is er niet veel te beleven. De camping heeft een restaurant, een zwembad, een sauna en een fitnesszaal. Er worden diverse sportieve activiteiten, wandelingen en fietstochten georganiseerd.

Bestemmingen
Zo'n 2 miljoen Nederlanders recreëren wel eens naakt. Vooral saunabezoek is populair, gevolgd door het naaktstrand. De populairste vakantiebestemming onder Nederlandse naturisten is Frankrijk. Er zijn dan ook zo'n 143 naturistencampings in Frankrijk, variërend van minicampings bij de boer tot reuze campings met 3000 plaatsen. Over het algemeen is volledige naaktheid bij geschikte temperaturen verplicht. Alleengaande mannen zijn niet bij elke camping welkom. Overigens zijn er in Nederland ook zo'n 61 naturistencampings te vinden. Andere populaire bestemmingen zijn Duitsland en Kroatië en in mindere mate Italië en Spanje.

Eten
Lekker Frans eten in de omgeving van Heliomonde kan in  Le Cheval Rouge  in Rambouillet,  L'Auberge de l'Elan  in Les Bordes en  Boone Franquette  in Janvry.

Info
Kijk voor meer informatie over naturisme en naturistische vakanties op de website van de Nederlandse vereniging voor naturisten:  http://www.nfn.nl

Bron:  Telegraaf.nl

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.258 seconden
Gemaakt door Kunena