Berenklauw - Pas ervoor op


Rendering Error in layout Widget/Social: Call to a member function exists() on null. Please enable debug mode for more information.
  • Adminuser
  • Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Meer
1 jaar 4 maanden geleden #81 door Adminuser
Berenklauw - Pas ervoor op werd gestart door Adminuser
In contact komen met berenklauw kan erg pijnlijke en lelijke wonden opleveren. Steeds meer mensen kennen gelukkig de gevaren van deze plant, maar toch komen er nog veel problemen met de berenklauw voor. Vooral ook met kinderen, die nog nooit van de plant gehoord hebben. Wat moet je weten over de risico's, behandeling en het voorkomen van ellende met de berenklauw?

Twee soorten
Er zijn twee soorten berenklauw: de gewone berenklauw en de reuzenberenklauw. Het is vooral die tweede die het gevaarlijkst is. De gewone berenklauw wordt normaal zo'n 90 tot 150 cm hoog. Zijn grote broer kan echter wel tot een meter of vier doorgroeien. En dat kan heel snel gaan. In een goede lente kan de plant in enkele maanden tijd meters hoog groeien. Dat is ook de reden waarom je deze vaak aantreft op verwaarloosde terreinen. Doordat niemand zich erom bekommert krijgen de planten vrij spel. Vooral wanneer er kinderen op dat soort plekken kunnen komen is het oppassen geblazen.

Waarom is de berenklauw gevaarlijk?
De berenklauw is berucht vanwege de vervelende verwondingen die je door de plant kunt oplopen. Helaas zijn er nog veel mensen die dat niet weten en daardoor bezeerd raken. In die zin is de berenklauw ook een uitzondering in de Nederlandse flora. Slechts in aanraking komen met de bladeren van de plant is al voldoende om de pijnlijke verwondingen op te lopen. Iets dat we niet gewend zijn in de natuur om ons heen en daardoor dus nog vaak fout gaat. De plant zelf is niet giftig, maar het sap heeft een fototoxische werking. Dat wil zeggen dat de huid na aanraking met het sap erg gevoelig voor zonlicht wordt.

Echte brandwonden en zwellingen
Wanneer je met je huid in aanraking komt met het sap van de berenklauw kan je dat lelijke en pijnlijke wonden opleveren. Dit komt door de zogenoemde furocoumarinen die erin voorkomen. Dit sap zorgt ervoor dat je huid extreem gevoelig wordt voor zonlicht. Dat is zelfs zo erg dat je brandwonden krijgt van het zonlicht. Dat betekent dus ook dat de verwondingen veel erger zullen zijn bij mooi zonnig weer, dan bij bewolkt of zelfs regenachtig weer. Kom je ooit in contact met de berenklauw dan is het dus ook handig die delen van je huid direct te bedekken tegen de zon.

De gevolgen van de verwondingen
Het vervelende aan de berenklauw is dat het al snel 24 uur duurt, voordat je de eerste last begint te krijgen. Dit zijn dan rode branderige vlekken op de plekken waar je met de plant in contact bent geweest. Na een aantal uur zullen de vlekken pijnlijker worden en gaan zwellen of zelfs echter blaren. Daarbij is de huid ontstoken en zullen de wonden duidelijk begrensd zijn. Vervolgens duurt het relatief lang voordat je weer genezen bent. En het gebeurt vaak dat er grijsachtige pigmentvlekken achterblijven. Deze pigmentvlekken kunnen jaren zichtbaar blijven.

Hoe behandel je een wond van de berenklauw?
De beste behandeling is dat je direct de huid wast, waar er contact met de plant is geweest. Wees hierbij niet te zuinig en neem het zeker voor het onzekere. Je kan dat wassen gewoon met water en zeep doen. Daarnaast moet je ook een week lang contact met direct zonlicht vermijden. Heb je eenmaal de gevreesde blaren en brandwonden, dan moet je die behandelen alsof het gewone brandwonden zijn. Je kunt hiervoor de bekende brandwondenzalf gebruiken en de wonden verbinden. En bij twijfel gewoon de huisarts raadplegen. Mochten je ogen in contact zijn gekomen, dan moet je je ogen heel veel spoelen.

Symptomen
Ongeveer 24 uur na het contact met het sap ontstaan rode, jeukende vlekken, die enkele uren later overgaan in een scherp begrensde ontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming. Deze letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden en genezen pas na 1 à 2 weken. Na genezing kunnen ze een bruinverkleuring (hyperpigmentatie) van de huid achterlaten. Als het sap in de ogen terechtkomt, kan in sommige gevallen permanente blindheid ontstaan.

Het sap van de berenklauw is ook giftig!
Er zijn al mensen gestorven nadat een kleine hoeveelheid van het giftige berenklauwsap in hun lichaam terechtkwam via hun mond.[align=right]Origineel gepost door JohnnyvanG.[/align]

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.220 seconden
Gemaakt door Kunena