Wetenschappers waarschuwen: ziekte van Lyme kan in 2017 een groot probleem worden


Rendering Error in layout Widget/Social: Call to a member function exists() on null. Please enable debug mode for more information.
  • Adminuser
  • Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Meer
1 jaar 3 maanden geleden #54 door Adminuser
Teken zijn kleine parasieten die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Ze overleven door zichzelf te voeden met bloed van mensen of dieren. Teken vallen niet uit bomen, zoals mensen vaak denken, maar zitten wel in het gras en struikgewas.Wetenschappers waarschuwen: de ziekte van Lyme kan in 2017 een groot probleem gaan worden.

Wetenschappers waarschuwen dat we in 2017 een piek van de ziekte van Lyme zullen waarnemen. De reden? Een sterke stijging van de muizenpopulatie, vooral dan in het noordoosten van de VS. Wetenschappers Rick Ostfeld en zijn vrouw Felicia Keesing bestuderen de ziekte al meer dan 20 jaar en hebben een vroegtijdig detectiesysteem uitgewerkt. Het systeem linkt het aantal muizen van de vorige zomer aan potentiële nieuwe gevallen van de ziekte van Lyme.
“Een enkele muis kan tot 50, 60, zelfs 100 teken hebben op zijn oren en gezicht”, legt Outfield uit.
Als je weet dat 95% van deze teken geïnfecteerd zijn met de ziekte van Lyme betekent dit dus slecht nieuws voor de komende zomer.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie die teken in zich dragen door het bloed van muizen waarmee ze zich voeden. De meeste mensen krijgen de ziekte van Lyme door in een veld met hoog gras te lopen, zonder dat de huid voldoende beschermd of afgedekt werd. Daarom is het altijd belangrijk om je lichaam na een wandeling goed te controleren op tekenbeten.
De symptomen van de ziekte van Lyme zijn: koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, uitslag. Als het onbehandeld blijft kan de ziekte zich verspreiden naar het hart, de gewrichten en het zenuwstelsel.

Behandeling

Dokters kunnen de ziekte van Lyme behandelen met antibiotica, hetgeen doorgaans enkele weken duurt. Hoe sneller de ziekte opgespoord wordt, hoe sneller de revalidatietijd. In zeldzame gevallen treden er ook op lange termijn gevolgen op door een auto-immuunreactie op de ziekte.

Zie ook  https://www.tekenradar.nl


Ook in België wil het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) de gebieden met het hoogste risico op tekenbeten in kaart brengen. Dit om de actieve preventie van de 'ziekte van Lyme' te verbeteren. De ziekte van Lyme is een infectieziekte die op de mens overgedragen kan worden door de beet van een teek geïnfecteerd met de bacterie Borrelia burgdorferi. Men schat dat in Europa ongeveer 10% van de teken besmet zijn met Borrelia. 

De gunstige gebieden voor het voortbestaan van teken zijn vooral schaduwrijke plaatsen, bedekt met een dikke strooisellaag, varens of hoge grassen (bossen en bosranden dus => Naaktwandelaars in bossen : 'check your body on ticks!' na het wandelen). Het risico om door een teek gebeten te worden kan van jaar tot jaar variëren, afhankelijk onder andere van de weersomstandigheden en ook van de dichtheid van kleine zoogdieren en wild. 

Om de gebieden met veel teken over heel België te identificeren, lanceert het WIV de nieuwe website TekenNet.be .
Via de nieuwe website  https://tekennet.wiv-isp.be/  wil het WIV de risicogebieden over heel België in kaart brengen. 
Het instituut vraagt burgers om opgelopen beten zo spoedig mogelijk op de website te melden.

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.234 seconden
Gemaakt door Kunena