Naaktcampings vergrijzen: 'Jongeren denken bij naakt meteen aan seks'


Rendering Error in layout Widget/Social: Call to a member function exists() on null. Please enable debug mode for more information.
  • Adminuser
  • Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Meer
1 jaar 3 maanden geleden #121 door Adminuser
Het was een grijze boel gisteren, op de open dag van naturistencampings in Nederland. Naaktrecreatie lijkt niet (meer) hip te zijn onder jongeren, en dat terwijl we op beeld genoeg bloot zien. Hoe komt dat?

Op naturistencamping Heliantus in Nistelrode is het heerlijk vertoeven, zo zonder kleding voor de tent. Toch blijven de jongeren weg, schrijft ook Omroep Brabant. "Ik denk dat 80 procent van onze leden boven de 60 is", vertelt penningmeester Bas van Berkel aan Editie NL. "Jongeren hebben hogere eisen als het gaat om vakanties, ze willen veel entertainment en dat vinden ze niet op de camping. Maar het is ook een stukje preutsheid."

Social media
Dat ziet ook de NFN, belangenbehartiger van nakend Nederland. "Twintig jaar geleden zat iedereen topless te zonnen, nu zie je dat veel minder", vertelt Annemarie Appel. "We zijn er nog steeds niet helemaal achter hoe dat komt, het kan een aantal redenen hebben. Is het bijvoorbeeld de multiculturele samenleving waardoor mensen zich minder bloot geven, of het feit dat mensen verder weg op vakantie gaan naar landen waar nudisme niet normaal is?"

Ook het toegenomen gebruik van social media maakt jongeren volgens Appel wat huiverig om uit de kleren te gaan. "Iedereen zit de hele dag op zijn telefoon. Misschien voelen jongeren zich daardoor kwetsbaarder, omdat alles wat ze doen gedeeld kan worden." 

Naakt = seks
Volgens seksuoloog Peter Leusink is de 'verpreutsing' onder jongeren al langer bezig. "Er is weinig onderzoek naar gedaan dus het is moeilijk te onderbouwen, maar ik signaleer het ook", vertelt hij. "Vroeger deed niemand moeilijk over naakt, nu zijn mensen bang om hun lichaam te laten zien."

Dat geldt niet voor iedereen, het internet staat vol met celebrity's als Kim Kardashian en Doutzen Kroes die hun loeistrakke (en bij voorbaat naakte) lichaam aan iedereen laten zien. Maar dat haalt jongeren nu niet bepaald over zelf ook uit de kleren te gaan. "Het is eigenlijk heel paradoxaal: we zien het overal op internet, maar tegelijkertijd moet elke tepel worden afgeplakt. Daardoor krijgen we de associatie dat naakt altijd met seks te maken heeft. 'Gewoon' bloot is een beetje weg, we schamen ons weer. Dat is best jammer."

Naakt op de uni
Om bloot weer wat normaler te maken organiseert de NFN in aanloop naar de zomer jongerenprojecten waarin ambassadeurs langsgaan op universiteiten en scholen om het imago van de naturistencamping weer wat op te krikken. "Deze jongeren vormen een soort promotieteam om gesprekken aan te gaan met andere jongeren", besluit Appel. "Zij kunnen hen vertellen over het bestaan van naturistenrecreatie, en duidelijk te maken dat het niet raar is."

Bron:  RTLnieuws

[align=right]Origineel gepost door JohnnyvanG.[/align]

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.193 seconden
Gemaakt door Kunena