Naturisme


Rendering Error in layout Widget/Social: Call to a member function exists() on null. Please enable debug mode for more information.
  • Adminuser
  • Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Meer
1 jaar 3 maanden geleden #50 door Adminuser
Naturisme was gemaakt door Adminuser
Naturisme is volgens de Internationale Naturisten Federatie "een manier om in harmonie met de natuur te leven, door samen naakt te zijn, gekenmerkt door zelfrespect, respect voor anderen en hun opvattingen en respect voor het milieu" (a way of life in harmony with nature, expressed through social nudity, linked to self-respect, tolerance of differing views together with respect for the environment).

Historisch gezien behelst het naturisme als stroming dan ook meer dan alleen naaktrecreatie, al wordt het begrip naturisme soms hiertoe verengd. Naturisme is verwant met maatschappelijke stromingen die opkwamen als reactie op de industriële revolutie en de verstedelijking in de 19e eeuw die ertoe zouden hebben geleid dat de mens steeds verder verwijderd was geraakt van de natuur. Door sommigen werd een meer natuurlijke levenswijze nodig geacht. Ook de omgangsvormen – wat betreft de naturisten in het bijzonder de houding ten aanzien van het naakte lichaam – waren naar de mening van hen steeds onnatuurlijker geworden. Naakt zijn bovendien alle mensen gelijk en zijn maatschappelijke standsverschillen niet langer zichtbaar en daardoor ook niet meer relevant. Andere maatschappelijke stromingen die zich aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw inzetten voor een natuurlijke levenswijze of respect voor de natuur waren het vegetarisme, de reformbeweging, en delen van de dieren- en natuurbeschermingsbeweging.

Naturisme wordt - ook in Westerse landen waar naturisme wijdverbreid is - niet altijd geaccepteerd omdat het in verband wordt gebracht met seks. De argumenten van naturisten dat bij een blote vrouw de erotische uitstraling weg zou zijn, doordat er geen spannende verhulling meer is en dat naaktrecreatie en seks niets met elkaar te maken hebben en zijn van mening dat deze associatie bij gewenning aan naaktheid vanzelf verdwijnt, overtuigen niet iedereen.

Het imago van het naturisme wordt geschaad doordat sommige naaktstranden worden misbruikt voor het bedrijven van seks en dat vrouwen zich geregeld begluurd voelen. Er zijn binnen het naturisme regelmatig discussies over het wel of niet toestaan van (intiem)piercings maar ook tatoeages en zelfs het dragen cockringen.

Naturisme wordt ook bekritiseerd omdat blote lichamen zo lelijk zouden zijn dat ze beter niet tentoongesteld kunnen worden. De argumenten van naturisten dat mensen over het algemeen niet gewend zijn om naakte lichamen te zien, dat te veel uitgegaan wordt van westerse schoonheidsideaal en dat het tonen van veel verschillende blote mensen bloot een realistischer beeld geeft van het naakte lichaam, overtuigen niet altijd.

Ten slotte wordt het naturisme bekritiseerd omdat de aanblik van blote mensen voor kinderen schadelijk zou zijn. Hiervoor bestaat totaal geen wetenschappelijk bewijs. Men zegt zelfs dat jongere kinderen zich pas beginnen te schamen wanneer de ouders moeilijk gaan doen over naakt. De ouders leren in feite hun kinderen dat naakt niet goed is en kinderen gaan zich dan schamen.

In Nederland is een naturistenvereniging opgericht met de naam Solonat die zich richt op alleenstaanden en mensen van wie de partner niet naakt recreëert.

[align=right]Origineel gepost door JohnnyvanG.[/align]


De NFN/FBN omschrijft het als volgt :
"Naturisme is een manier van omgaan met elkaar, je omgeving en de natuur. Dat betekent onder andere dat je respect voor elkaar hebt en voor de natuur.

Naturisten houden in hun levensstijl de '5R's in gedachten:

Respect
Rust
Ruimte (letterlijk en figuurlijk)
Relatie
Reinheid.

Meestal treffen naturisten elkaar op campings en verenigingsterreinen, naaktstranden en tijdens de activiteiten die de NFN/FBN organiseert. Daarbij zijn we zoveel mogelijk bloot omdat bloot zijn een groot gevoel van vrijheid geeft. Ook zijn we dan als gelijken onder elkaar, uiteraard zonder enige seksuele bijbedoelingen."

[align=right]Origineel gepost door Bartel.[/align]

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.214 seconden
Gemaakt door Kunena